Vuokralaiselle

Tärkeää tietoa vuokralaiselle

On tärkeää käydä tutustumassa asuntoon ennen vuokraamispäätöksen tekemistä, sillä samaa asuntoa käy usein katsomassa moni asunnonetsijä. Toisinaan samaan kohteeseen on niin monta hakijaa, että voimme esitellä sitä vain osalle hakijoista. Tällöin asian ratkaisee yleensä esim. toivottu muuttopäivämäärä tai vakuuden muoto. Tämän vuoksi pyydämme vuokralaista aina aloittamaan hakuprosessin täyttämällä vuokranhakukaavakkeen yhteydenoton jälkeen.

Otathan jo hyvissä ajoin selvää, minkälaisella sopimuksella voit muuttaa pois nykyisestä asunnostasi, olet jo vuokralla. Asuinhuoneistovuokralain (AHVL) mukainen irtisanomisaika vuokralaisella on yksi kuukausi ja irtisanomisajan alkaminen lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Esim. 1.7. tai 31.7. irtisanottu vuokrasopimus päättyy siis elokuun viimeisenä päivänä. Kannattaa huomioida myös, onko nykyisessä sopimuksessasi määritelty jokin vähimmäisaika vuokraamiselle.

Kun olet vuokrahakemuksen täytettyäsi tutustunut asuntoon, ilmoitathan meille mahdollisimman pian, mikäli olet kiinnostunut vuokraamaan sen kodiksesi. Lopullisen päätöksen vuokralaisvalinnasta tekee asunnon omistaja. Valinnan jälkeen laaditaan vuokrasopimus, joka allekirjoitetaan joko sähköisesti tai käsin, jonka jälkeen siitä tulee molempia osapuolia sitova.

Avainten luovutus tapahtuu yleisimmin kiinteistönvälitystoimiston välityksellä. Ajankohta luovutukselle riippuu siitä, onko asunto viimeiseen saakka edellisen vuokralaisen käytössä ja onko vuokralaisen velvoitteet hoidettu, kuten vuokravakuus sekä sähkö- ja vakuutussopimuksen tekeminen, kuten vuokrasopimuksessa on sovittu. Pyydämme aina tositteet kirjanpitoomme ennen avainten luovuttamista.

LOPPUSIIVOUS POIS MUUTTAESSA

Yksi vuokralaisen tärkeimmistä velvollisuuksista vuokranmaksuvelvoitteen lisäksi on hoitaa asuntoa huolellisesti, eli siivota säännöllisesti ja pitää se puhtaana.

Hyvän Vuokratavan mukaan loppusiivoukseen kuuluu huoneiston, kaappien, lattioiden ja pintojen pyyhintä sekä roskien vienti. Jääkaapin ja pakastimen sulatus ja puhdistaminen, uunin ja lieden sekä uunipeltien siistiminen, poisto- ja korvausilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistaminen sekä kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen kuuluvat loppusiivoukseen. WC-istuin, allas sekä sauna tulee pestä huolellisesti. Mahdollisuuksien mukaan liesi ja jää/pakastinkaappi on siirrettävä paikoiltaan lattia- ja seinäpintojen puhdistamista varten. Irtaimistovarasto tulee tyhjentää.

Ikkunoiden ja kattojen pesu ei kuulu automaattisesti loppusiivoukseen, mutta Hyvän Vuokratavan ohjeen mukaan vuokralaisen on huolehdittava niistä koko vuokrasuhteen ajan. Kun pitää asunnosta huolen koko vuokrasuhteen ajan, poismuuttaminen sujuukin huomattavasti sukkelammin ja vähemmällä vaivalla.

Mikäli loppusiivousta ei ole tehty sovitusti, on asiasta ilmoitettava vuokralaiselle ja vuokralaiselle on tarjottava mahdollisuutta loppusiivoukseen ennen uudelle vuokralaiselle luovuttamista. Aina tämä ei onnistu, ja tällöin siivous joko ulkoistetaan siivousyritykselle tai vuokranantaja tekee siivouksen loppuun itse. Tällöin siivouksesta ja asunnon luovutuksen viivästymisestä koituneet kustannukset voidaan pidättää vuokravakuudesta.