Kaupanvahvistus

Kun luovutuksen kohteena on kiinteistömuotoinen kauppa, lahja tai vaihto ja se tehdään perinteiseen tapaan, tarvitaan kaupanvahvistajaa lainhuutoa eli kiinteistön omistuksen rekisteröintiä varten.

​Laki kaupanvahvistajista määrittelee kaupanvahvistajan tehtävät:
– Kiinteistön luovutuksessa kaupanvahvistaja tarkistaa osapuolten henkilöllisyydet.
– Kaupanvahvistaja varmistaa, että kaikki luovutuksen osapuolet ovat läsnä ja allekirjoittavat luovutusasiakirjat, jonka jälkeen kaupanvahvistaja todistuksellaan sinetöi luovutuksen.
– Kaupanvahvistaja myös tarkistaa ja vahvistaa kauppakirjat, esisopimuksen ja muut luovutuskirjat, joiden on täytettävä Maakaaren 2 luvun 1 §:ssä säädetyllä tavalla kiinteistön luovutuksen muotosäännöt.
– Kaupanvahvistaja neuvoo, kuinka lainhuutoa haetaan. Lisää tietoa lainhuudosta löydät Maanmittauslaitoksen sivuilta. Vaihtoehtoisesti luotonantajan kanssa on voitu sopia lainhuudon hakemisesta. Kaupanvahvistaja myös kertoo, kuinka osapuolten henkilötietoja käsitellään viranomaisten rekistereissä.
– Kaupanvahvistaja ilmoittaa välittömästi luovutuksen tiedot Maanmittauslaitokselle ja kiinteistön sijaintikunnalle.

Kaupanvahvistajalle maksetaan luovutuksen yhteydessä kiinteähintainen palkkio 128 euroa, jonka maksajasta osapuolet voivat sopia keskenään.
Yleensä sen maksavat kuitenkin kaupan osapuolet puoliksi. Palkkion voi maksaa laskulla, käteisellä tai MobilePayn kautta.

Teemme kaupanvahvistuksia joustavasti myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Maanmittauslaitoksen määräämä kaupanvahvistaja Hanna Pölkky
Kaupanvahvistajan tunnus: 402000/1929

Maanmittauslaitoksen määräämä kaupanvahvistaja Virve Mykkälä
Kaupanvahvistajan tunnus: 402000/1933